E-mail: pet4you@pet4you.hu

Ausztrál silky terrier

Ausztrál silky terrier

Származási hely:Ausztrália
Magasság:kan 22.00-23.00 cm
szuka 22.00-23.00 cm
Súly:kan 2.00-4.00 kg
szuka 2.00-4.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű szőrzet, mely sima, selymes, fényes. Jellegzetes bóbita a fejen.
Szín:Acélkék-cser
Testméret:Mini
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Hosszú szőrű
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Kedves, bájos és igen barátságos fajta, mely szeretetteljes, de nem idegesítően ragaszkodó.

Eredet és történet

A silky terrier az 1800-as évek elején, Ausztráliában alakult ki, története sokban megegyezik az ausztrál terrierével. Ez a két fajta az ország két jellegzetes, acélkék-cser terrier fajtája. A yorkshire terrier az, amelyet a silky legjellegzetesebb ősének tartanak, úgy tartják a yorkie adta meg a formát, bár a dandie dinmont a skye és a cairn terrier is „részt vett” a megformálásban.

A bátor kis ausztrál terrier igen ügyes volt patkányok és más apró rágcsálók irtásában, ennek ellenére kitenyésztésekor az elsődleges cél az volt, hogy jó társkutya legyen.

Az Egyesült Államokban egy, a második világháború után Ausztráliából hazatérő katona révén ismerték meg. Eleinte különféle nevekkel illették. Volt „Sidney silky”, egészen 1955-ig, majd átkeresztelték ausztrál silky terrierre. Ez lett a hivatalos neve szinte mindenütt a világban.

Személyiség

·Kedves, bájos és igen barátságos fajta, mely szeretetteljes, de nem idegesítően ragaszkodó. Szeret az emberek közelében lenni, de nem tipikus öleb. Jól kijön a gyerekekkel és a legtöbb állatfajtával, különösen, ha együtt nő fel velük. Érdemes figyelembe venni, hogy más kutyákkal akkor van el a legjobban, ha eltérő neműek. Ha túl sokáig hagyják magára, hajlamos igen kreatív megoldásokat keresni saját maga szórakoztatására, ami sokszor bosszantó eredményt hoz. Tanulékony, mindig kíváncsi, minden érdekli, ami körülötte zajlik. Igen élénk, hajlamos sokat ugatni.

Küllem és ápolási szükségletek

A dekoratív szőrzet rendszeres ápolást igényel. Naponta át kell kefélni és fésülni a bundát, és bizony a gyakori fürdetés is elkerülhetetlen. Sok tenyésztő a yorkie-hoz hasonlóan feltekerve tartja kedvence szőrét. A lábak és a fül szőrzetét nyírni kell. A nem kiállításra szánt silky terrierek teljes bundáját a gazdák előszeretettel nyíratják rövid, sportos fazonra a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Mozgás

Kifejezetten energikus fajta, mely némileg több mozgást igényel, mint más toy fajták. Legalább napi egy alkalommal kiadós séta szükséges az egészségügyi séták mellett, és természetesen elengedhetetlen az aktív játék.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Ausztrál silky terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, légcsőszűkület, cukorbetegség, könyök diszplázia, epilepszia, Perthes kór (combcsontfej elhalás) és patella luxatio (térkalács ficam).

Nevelés

A korai szocializáció kisgyerekekkel és más állatokkal különösen fontos. Bár a silky sokszor önfejű, tudni kell, hogy kifejezetten intelligens, és örömmel tesz gazdája kedvére, emiatt pedig gyorsan tanul.

Etetés

Szeret enni, de hajlamos a válogatósságra. Napi több kis adagot érdemes kínálni neki, lehetőleg kedvenc ételeiből válogatva. Ugyanakkor fontos, hogy ezek kiváló minőségű és korának megfelelő eledelek legyenek.