E-mail: pet4you@pet4you.hu

Argentin dog

Argentin dog

Származási hely:Argentina
Magasság:kan 62.00-68.00 cm
szuka 60.00-65.00 cm
Súly:kan 36.00-45.00 kg
szuka 36.00-45.00 kg
Szőrzet:Rövid, vastag, fényes, sima.
Szín:Egyszínű fehér; a szem körül fekete monokli megengedett.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Más kedvencekkel agresszív
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Kőkemény, ám szeretettel teli fajta. Igazi harcos, hatalmas gyermekszívvel.

Eredet és történet

Dr. Antonio Nores Martinez érdeme az argentin dog fajta megalkotása, az egyetlen fajtáé, mely Argentínában alakult ki az 1920-as években. Martinez célja egy kemény őrkutya kialakítása volt, egy olyan vadászé, mely méltó ellenfele lehet a vaddisznónak, pumának, jaguárnak – élőhelye uralkodó fajainak. Ezzel egyidejűleg szerette volna, ha a létrejövő eb megbízható, stabil családi kutya is.

Martinez munkáját a „Cordoba Fighting Dog”-gal kezdte, mely egy nagy, fehér, spanyol fajta volt, kegyetlen és rettenthetetlen eb hírében állt. A spanyol masztiffot ereje miatt használta, a bulldogot mellkasának ereje, higgadtsága, szívóssága, a boxert pedig magabiztossága miatt. Hatott még az argentin dog kialakulására a német dog (magasság), a pireneusi masztiff (időjárástűrő képesség), pointer (orrjóság), ír farkaskutya (gyorsaság) és a bordói dog (testalkat és az állkapocs ereje). Néhány évtizeden át Martinez folyamatosan finomította és próbálgatta az új fajtát úgy vadászaton, mint őrzésben vagy segítőmunkában.

Napjainkban az argentin dog elsősorban őrző-védő ebként használatos, valamint nagyvadak vadászatára. Nagyszerűen védelmezi az otthont, kiváló családi kutya és a rendőrségi munkában is megállja a helyét. Szerte Európába igen népszerű fajta, különösen Németországban, de egyre növekvő mértékben az Egyesült Államokban is.

Személyiség

Kőkemény, mégis szeretettel teli fajta. Az argentin dog igazi harcos, gyermekszívvel. Ráadásul imádja a gyermekeket, igazán fáradhatatlan játszótársuk. Kitartó és hosszú életű, némely kutya még 16 évesen is képes a vadászatra.

Az argentin dognak keménykezű, de gyakorlott gazdára van szüksége, aki képes a legjobbat kihozni belőle.

Küllem és ápolási szükségletek

Rövid, sima szőre könnyen ápolható, időnkénti kikeféléssel és esetenkénti fürdetéssel rendben tartható. Sima, fehér szőre miatt erős napsütésben hajlamos a leégésre.

Mozgás

Rendszeres és élénk mozgatása szükséges, elengedhetetlen, hogy a kutya kiadja magából a nap során felgyülemlett energiát.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Argentin dogoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, veleszületett süketség és csípőízületi diszplázia.

Nevelés

Az argentin dognak olyan gazdára van szüksége, aki megérti, mit miért tesz. A fajta könnyen veszélyessé válhat, ezért tiszta és érthető jelzéseket igényel gazdájától, hogy mérlegelni tudja a helyzet súlyosságát, vagy a potenciális veszélyt, mielőtt még elkezdené maga megoldani a helyzetet. A korai szocializáció kiemelten fontos.

Etetés

Az aktív életet élő argentin dog számára kiegyensúlyozott, magas minőségű táplálás szükséges.