E-mail: pet4you@pet4you.hu

Angol toy terrier

Angol toy terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 25.00-30.00 cm
szuka 25.00-30.00 cm
Súly:kan 2.00-3.00 kg
szuka 2.00-3.00 kg
Szőrzet:Vastag szálú, testhez simuló, fényes.
Szín:Fekete és cser.
Testméret:Mini
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Esetenkénti ápolás
Mozgásigény:Minimális mozgásigényű
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Csak bizonyos esetekben védelmező
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Vagány, bátor kiskutya. Élénken figyel, mindig éber, nem ideges. Gazdájához igen hűséges.

Eredet és történet

A fekete-cser angol toy terrier eredete a 19. századi angol fekete-cser színű patkányfogó terrierekre vezethető vissza. Ezek a kutyák igen nagy értéket képviseltek, főleg az éppen iparosodó vidékeken, de a farmokon és a hajókon is – mindenütt, ahol a patkányok terjesztette fertőzések veszélyt jelenthettek.

Néhányan olyannyira büszkék voltak terrierjeik patkányfogó képességére, hogy versenyekre nevezték be kutyáikat, mely versenyeken az a kutya nyert, amelyik a legrövidebb idő alatt a legtöbb patkányt tudta megölni.

Szerencsére mikor ezt a tevékenységet betiltották, a terrierek népszerűsége nem csökkent. Történetük során volt egy időszak, amikor az egyre kisebb és kisebb méret elérése volt a tenyész cél, ez azonban hátrányos volt a kutyákra nézve. Végül is a mai toy terrier erős, egészséges fajta, élénk, elegáns, kiegyensúlyozott megjelenéssel. Bár népszerűsége szülőhazájában csökkent az utóbbi években, az elkötelezett tenyésztők védik kedvenc fajtájukat.

Az angol toy terriert sokan összekeverik a toy manchester terrierrel, ami nem véletlen. Végül is egy tőről fakadnak, bár a 20. század közepe táján különvált tenyésztésük. Az Egyesült Államokban engedélyezett a manchester terrierek mindkét méretével (toy és standard) történő keresztezés, de Angliában nem. Végső soron az angol toy terrier feje rövidebb, mint a toy manchester terrieré, emiatt indokolt, hogy külön fajtaként jegyezzék.

Személyiség

Vagány, bátor kis kutya. Élénken figyel mindenre, mindig éber, de soha nem ideges. Szeretettel teli, gazdájához igen hűséges.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid, sima szőrzet tisztán tartása nem nehéz, elegendő hozzá egy puha kefe, kutyakesztyű, és egy nedves törlőruha.

Mozgás

A toy terrier nagyon szeret sétálni, de ezirányú szükségleteit egy viszonylag kis terület is tökéletesen kielégíti.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Amerikai toy terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: patella luxatio (térdkalács ficam).

Nevelés

Kitartó és türelmes neveléssel jó eredményeket lehet elérni. Ha olyan ember foglalkozik vele, akiben bízik, örömmel követi utasításait.

Etetés

Némely toy terrier igencsak válogatós. Feltétlenül a méretének megfelelő, kiváló minőségű eledellel kell táplálni.