E-mail: pet4you@pet4you.hu

Angol toy spániel

Angol toy spániel

Származási hely:Nagy Britannia
Magasság:kan 25.00-25.00 cm
szuka 25.00-25.00 cm
Súly:kan 3.00-6.00 kg
szuka 3.00-6.00 kg
Szőrzet:Dús, hosszú, egyenes vagy enyhén hullámos, selymes, fényes szőrzet, igen dús sörénnyel.
Szín:Bleinheim (vörös és fehér), Prince Charles (trikolór: fehér, fekete és vörös), King Charles (fekete és cser), Ruby (erős mahagóni vörös).
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Életvidám, ragaszkodó, imádja gazdáit. Kellemes viselkedésű, nem túl igényes kiskutya.

Eredet és történet

Amióta csak spánielek léteznek, a toy változatok mindig is ölebek voltak, szívet melengető kedvencek. Angliában és Európában sokra értékelték a spánielek elbűvölő természetét az ölebeknél is. A különféle fajták egyre kisebbek és kisebbek lettek (más kistermetű kutyákat is használtak ehhez), de ezek a törpésített kis egyedek alapvetően vadászkutyák maradtak - mini kivitelben. Egészen a 19. századig a megrövidült arcorri rész, a boltozatos koponya, a kidülledő szemek kevéssé voltak fontos fajtajegyek.

Nemes egyszerűséggel csak „vigasztalónak” hívták őket hosszú éveken át, és bizony ezek a kis spánielek nem csak társak voltak gazdáik számára, hanem kéz-és lábmelegítők is. II. Károly király olyannyira kedvelte e vidám mini kutyákat, hogy az 1600-as években Samuel Pepys így írt róla: „Amit megfigyeltem, az Károly eszeveszettsége, az, hogy állandóan csak kutyájával játszik és nem ügyel a feladataira.” Az elkötelezett király hamarosan nevét is adta kedvenc fajtájának – King Charles Spániel lett -, a mai napig ezen a néven ismert, kivéve Észak-Amerikában, ahol angol toy spánielnek hívják.

Még a színváltozatok is királyi elnevezést kaptak: a legnépszerűbb szín, a fekete-cser neve „King Charles”, a trikolór változaté „Prince Charles”, a vörös-fehéré „Bleinheim” (Marlborough hercegének birtoka után), az egyszínű vörös pedig „Ruby”, azaz rubint.

De nem csak a király, a művészek is kedvelték az aprócska ebeket. Gainsburgh, Rubens, Rembrandt nem egy festményén látható angol toy spániel, elsősorban valamely főúri gazdája oldalán.

Személyiség

A „Charlie” becenevű kis toy spániel igyekszik nevének megfelelni: életvidám, ragaszkodó, imádja gazdáit. Természeténél fogva kellemes viselkedésű, csendes, nem túl igényes kiskutya, mely számára nagyon fontos, hogy emberek legyenek körülötte.  Bár gazdáival vidám, és igazi társas lény, akit nem ismer, azzal szemben félénk lehet, de. Ám ha kedvesek és elfogadóak vele szemben, hamar feloldódik.

Küllem és ápolási szükségletek

A finom, selymes szőrzet, a lábak és a fülek hosszú bundája majdnem a földig ér, ezért rendszeresen ki kell kefélni. Az orr, a száj és a szemek körüli szőrzet kiemelt figyelmet igényel, mert a meleg, nedves foltok a fertőzések melegágyai lehetnek.

Mozgás

Társaságkedvelő kis lény, értékeli és várja a közös sétákat, bár a láb alatt ugrálni sokkalta jobban megy neki. Játékos, és örömmel fickándozik bármely korosztályhoz tartozó emberek mellett.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Angol toy spánieleknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: cataracta (szürkehályog), fülfertőzések, glaucoma (zöldhályog),  a mitrális szívbillentyűk betegsége, patella luxatio (térdkalács ficam) és PDA (egy veleszületett érfejlődési rendellenesség).

Nevelés

Az angol toy spániel természeténél fogva jó kiskutya, odafigyel gazdájára, ezért nevelése során kevés probléma adódhat. Időnként lehet akaratos, ezért a szobatisztaságra nevelés igazi kaland. A félénkség minimalizálása miatt a korai szocializáció igen fontos.

Etetés

Gyakran fordul elő válogatós kutya a fajtában, ezért kiváló minőségű, ízletes, a korának megfelelő eledelre van szüksége.