E-mail: pet4you@pet4you.hu

Amerikai bulldog

Amerikai bulldog

Származási hely:Egyesült Királyság
Magasság:kan 56.00-68.00 cm
szuka 51.00-63.00 cm
Súly:kan 34.00-57.00 kg
szuka 27.00-45.00 kg
Szőrzet:Rövid, testhez simuló, kemény.
Szín:Kívánatos az 50%-ban fehér szín foltokkal és a teljesen fehér. A foltok lehetnek barnák, csíkosak (sárga, sárgásbarna, vörös, őzbarna, stb. és ezek csíkos változatai), vagy feketék.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Bátor, határozott, de nem ellenséges. Igazi karakán egyéniség, elkötelezett.

Eredet és történet

Az amerikai bulldog, ellentétben a ma ismert angol változattal, inkább hasonlít a 17. századi bikaviadalok kutyáira, melyeket a szórakozás kedvéért tartottak, valamint állítólag azért, hogy a bika húsát emberi fogyasztásra alkalmassá puhítsák.

Az 1700-as évektől kezdődően tömeges kivándorlások indultak Európából az Újvilágba. A mezőgazdaság gyökeres átalakulásával emberek tömegei veszítették el munkájukat, velük együtt pedig a marhacsordákat őrző kutyák is "munkanélküliek" lettek.

Az eredeti „bulldogge” a korai telepesek idején érkezett az amerikai partokhoz, és semmilyen módon nem hatott rá angol rokona, napjainkban is eredeti formájában látható.

A II. világháborút megelőzően az amerikai bulldog a déli területeken volt népszerű, ahol a farmerek és állattenyésztők munkakutyaként alkalmazták. Az északi államokban, különösen a Függetlenségi Háború idején és azt követően, a rabszolgák őrzésére is használt bulldig nem kívánatos fajta volt. Az 1800-as évek második felében is inkább az Angliából érkezett show-bulldogok voltak népszerűek, a déli munkakutyákkal a "kutya sem foglalkozott". A lenézett déli kutyák mindegyikét egy kalap alá véve csak harci ebeknek tartották őket.

Ráadásul a második világháború alatt a fajta majdnem kihalt. John D. Johnson, a Georgia-beli Summerville-ből teljesen egyedül változtatott ezen: felhajtotta a legjobb példányokat, amelyeket csak talált és újjáélesztette a fajtát.

Különösen sokoldalú fajta: az amerikai bulldogot úgy ismerik, mely szinte mindenre alkalmas - a kis- és nagyvadak vadászatától kezdve az állatok és a család őrzésére egyaránt.

Személyiség

A keményen dolgozó amerikai bulldog bátor, határozott, de nem ellenséges. Igazi karakán egyéniség. Olyannyira hűséges és elkötelezett fajta, hogy a családi legendáriumok bővelkednek a hőstetteikről szóló olyan történetekben, mikor is megvédte családját és az állatállományt.

Ha megbecsülik kitartását és odaadását, családja iránti szeretetét, akkor észreveszik, hogy az amerikai bulldog nem más, mint egy nagy kutya, hatalmas szívvel.

Küllem és ápolási szükségletek

Az amerikai bulldog szőre minimális ápolást igényel. Figyelembe kell venni, hogy eléggé intenzíven vedlik.

Mozgás

Az atletikus felépítésű, energikus amerikai bulldog számára lényeges a rendszeres mozgás és a fizikai stimuláció, mert csak így lesz boldog és egészséges.

Egészség

Átlagos életkora 8-15 év.

Amerikai bulldogoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: veleszületett süketség, könyök- és csípőízületi diszplázia, entropium (szemhéjak befelé fordulása), pajzsmirigy alulműködés, csontszövetből kiinduló daganatok.

Nevelés

Az erős akaratú fajta nevelése már apró kölyökkorban el kell, hogy kezdődjön. Csak így biztosítható, hogy mire felnő, képes legyen elfogadni más embereket és állatokat, valamint bízni tudjon bennük. Határozott, de pozitív megerősítésen alapuló neveléssel engedelmes társ lesz belőle.

Igazi őrző-védő fajta, ha harcra kerül sor, azt soha nem adja fel. Nem igazán ajánlható első kutyás, vagy engedékeny gazdának.

Etetés

Jól kiegyensúlyozott, minőségi táplálékra van szüksége az egészséges élethez.