Macskakiállításokról minden - interjú Német Lászlóval

Macskakiállításokról minden - interjú Német Lászlóval

Német László 1981-ben kezdett el macskákat tenyészteni, eleinte sziámi és orientális macskákat, hét éve pedig cornish rex-eket. Munkássága mindig komoly kutatómunkán, genetikai összehasonlító elemzéseken alapult, az almokat tudatosan tervezte. Külön kihívás számára a színek genetikája. Így sikerült elérnie, hogy napjainkra már több világgyőztes macska tenyésztője, akikre végtelenül büszke. Mindemellett általánosságban is hatalmas tudással bír a macskákkal kapcsolatosan, és kiállítási gyakorlata is nagy. Ezért kérdeztük őt arról, mennyiben más egy macskakiállítás, mint a kutyák ringjének világa.

  • Milyen valójában egy macskakiállítás, mi az, amit tudnia kellene minden kiállítónak?
  • A macskának nem csak szépnek kell lennie, hogy kiállításra mehessen vele a gazdi, hanem a természetének is jónak kell lennie. Csak a szelíd cica tudja jól viselni a kiállításokat, az azzal járó gyűrődést. Nyugodtan kell lennie, amikor kézben tartják, ehhez minden fajtának vagy egy speciális tartási módja. Így megfogva a cicát mutatja a legszebb, legelőnyösebb formáját. Ezt bizony az adott fajtával otthon gyakorolni kell. Fontos, hogy nyugodtan meg tudjon állni az asztalon, ott kihúzza magát, és viselje, ha megtapogatják. A szelídség egyébként nem csak nevelés kérdése, hanem genetika is. Amelyik macska agresszív és vad, az nem való kiállításra, de az alapból jó természetű cicával is sokat kell foglalkozni, nevelni.
  • Minden bíró asztalán van kézfertőtlenítő folyadék, és a bírók minden egyes macska után nagyon szigorúan fertőtlenítik a kezüket. Ezen túl minden kiállító minden macskája nem csak ketrecben van, de hermetikusan el is vannak zárva a kiállítók elől. Ennyire nagy problémát jelent, hogy a látogatók benyúlkálnak hozzájuk és megsimogatják őket?
  • Két okból nagy probléma. Egyrészt egyik macska a másiknak át tud adni betegségeket. Ez ugye nem azt jelenti, hogy a macskák betegek, de minden tenyészetnek megvan a maga baktérium flórája. A macskák időnként megfertőződnek egyegy baktériummal, vírussal, átesnek a betegségen, de amint az az állomány ezen átment, nekik onnantól védettségük van ezzel a baktériummal szemben. Ám ha ezt átviszik egy másik macskára, annak nem biztos, hogy annyira jó lesz. Ezért próbáljuk a látogatókat megkérni, hogy ne piszkálják, ne simogassák a cicákat, de ha mindenképp meg szeretnék simogatni őket, akkor azt csak kézfertőtlenítés után tehetik meg. Ez az oka annak is, hogy a bírók minden macska vizsgálata után megtisztítják a kezüket.

gazdi cicával macskakiállításon

  • Kutyásként tudom, hogy a hosszúszőrű fajták felkészítése kiállításra egyes fajtáknál akár több órás munka. Mi a helyzet a hosszú szőrű cicákkal? Mennyire jelenthet gondot, ha a vendégek esetleg mégis megfogdossák őket?
  • Alapvetően a macskák felkészítése teljesen fajtafüggő, ugyanúgy, mint a kutyáknál. Van, amelyik semmiféle felkészítést nem igényel, elegendő, ha a megfelelő tartás és táplálás okán szépen, egészséges csillog a bundája. A hosszú szőrű fajták, például egy perzsa szőre azért elég munkás. Nem csak a kiállítás napján, hanem folyamatosan ápolni kell, de emiatt egy perzsa tenyésztő nem is fogja megengedni, hogy a bírón kívül más a cicához érjen, mert a könnyű, vattás szőrzet igen könnyen összetapad, és akkor már teljesen más lesz állat megjelenése. Éppen ezért például az előbb említett tartási mód ezeknél a fajtáknál olyan, hogy alulról fogják meg a macskát, hogy szinte ne is érjenek a szőréhez.
  • Hogy zajlik maga a bírálat?
  • A bíró behívja a ringbe a számot, ami egy adott macska sorszáma. Van egy ketrec, ahová be lehet tenni addig a macskát, amíg sorra nem kerül. Ezt a ketrecet minden macska után fertőtlenítik. Utána mikor sorra kerül a bírálatban, ki kell tenni az asztalra. Fajtától függ, hogy milyen pózban jó, ha az asztalon bemutatása történik. Sziáminál nagyon szép, ha ül és kihúzza magát, más fajtánál szebb, ha áll és púposítja a hátát, a perzsa is állásban szép. A lényeg, hogy a macska nyugodt legyen, és hajlandó figyelni a bíróra, hiszen csak akkor látja igazán az arcát, ha rá figyel. Ezért látható, hogy a bíró vagy a segítője macskajátékkal ingerli a cicát, hogy felkeltse a figyelmét.
  • Miután az összhatást felmérte, a bíró az anatómiát vizsgálja?
  • Mindent megvizsgálnak, a csontozatot, az izomzatot, az arányokat. Sajnos a fogakat nem vizsgálják olyan szigorúan, mint ahogyan azt üdvösnek tartanám, pedig a szabályos és tökéletes fogazat nagyon fontos egy alapvetően ragadozó állat számára, és a genetikai vizsgálatok előtti időkben a szervezet egységének erősségére ez utalt. Nem véletlenül régen igen szigorúan vizsgálták a macskák fogazatát is. Nagy különbség a kutyakiállításokhoz képest, hogy a kutyáknál a mozgást is vizsgálják, ez a macskáknál nem kivitelezhető. Emiatt persze akár olyan macska is nyerhet, amelyik egy cseppet ortopéd, nem tud szépen járni, de hát nem minden, sőt, igen kevés macska tanítható meg a pórázon való sétáltatásra. Ha pedig elengedjük őket, akkor egy pillanat alatt elszaladhatnak.
  • Mit tanácsol azoknak, akik most kezdenek el érdeklődni a kiállítások iránt?
  • A kiállítás a legideálisabb hely arra, hogy megismerkedjünk komoly tenyésztőkkel, akik hosszú évek áldozatos munkájával építették fel tenyészetüket, és a kiállításokon a legszebb macskáikat vonultatják fel. Tehát érdemes minél több kiállításra elmenni, és ezeken alaposan tanulmányozni az egyes fajták sajátosságait. Ha pedig sikerült megtalálni a megfelelő tenyésztőt, és vásárolni tőle egy kiscicát, ő már segíteni fog a továbbiakban, hiszen minden tenyésztő számára büszkeség és öröm, ha egy tőle származó macska sikereket ér el egy kiállításon. Nem mellesleg a kiállításokon barátságok és jó ismeretségek köttetnek, melyek közös pontja mindig a macskák iránti szeretet.

 

Ajánlott cikkek