Ki sír a hagymától?

Épp elég feladat van a nagy ünnepek körül, és éppen elég dolog, ami miatt aggódhat. Legalább kutyája miatt legyen nyugodt! Persze ezt könnyű mondani, na de megoldani? Épp akkor, amikor temérdek a dolog, szalad a ház és tele a kéz?

A kutyák ugyanúgy élvezik az ünnepi kavarodást, mint az emberek, hiszen a levegő tele van finom illatokkal, a konyhában sok minden pottyan a földre sütés-főzés közben. És hát bizony az ünnep során előkerülnek olyan tárgyak, olyan dolgok is, amelyekkel jobb vigyázni, ha kutya is van a háznál.

A statisztikák szerint az ünnepek után megnő az emésztési problémákkal küzdő ebek száma az orvosi rendelőkben. A gazdák, és sokszor a vendégek ugyanis azt gondolják, legalább ünnepekkor érezze jól magát a kutya. Hadd egyen a zsíros pörköltből, a szaftos csirkehúsból, a pulykából. Oda neki a csontot, hadd örüljön! Miért ne kaphatna a kedvenc is egy kis csokit? Mire vége az ünnepnek, jön a hasfájás, a betegség, a kétségbeesett szemek.

A libát tömje, ne a kutyát!

Persze, a kutya biztos élvezné a sültekkel és krumplival teli tálat, de higgye el, nem jó ötlet ilyennel kínálni. A zsíros ételek habzsolása gyomorrontáshoz, hasmenéshez vezet, és akár bakteriális fertőzést is okozhat. Egy pár szeletke sovány csirke- vagy pulykahús még rendben van, de ne vigye túlzásba. Ne törődjön azzal, mennyire esdeklőek a szemei, még a szárnyasok bőrét se vesse oda kedvencének, ugyanis a zsíros falat hamar gondokat okozhat.

Terelje el a figyelmét

Amíg a család és a vendégek esznek, legyen más elfoglaltsága a kutyának!  Szerezzen be kutya puzzle-t és rejtsen el benne bár szemet a megszokott tápjából, majd néhány helyre sovány csirkehús falatot. Higgye el, boldogan ellesz vele, míg önök elfogyasztják az ételt! Ráadásul nem sok étel, nem sok kalória, viszont izgalmas és érdekes feladat az eb számára.

Mozgassa meg

Ha a kutya alaposan kisétálta magát, eleget mozgott, sokkal kevésbé lesz hajlamos felesleges energiáit az ünnepi asztal körüli rohangálással levezetni. Ellenben az egész nap a házban lustálkodó eb biztosan akkor lesz kirobbanó formában, amikor mindenki leül enni. A legjobb kutya a fáradt kutya – legalább ünnepekkor. Tehát valamelyik családtag vigye el jó nagy sétára, mielőtt a vendégek megérkeznének.

Nincs csont!

A csont főzve és nyersen sem biztonságos, a letöredező csontszilánkok is komoly bajt tudnak okozni. Tehát ne engedje, hogy a vendégek csontokkal vigasztalják az esdeklő szemekkel könyörgő kutyát, és ne hagyja elöl a csontos tányérokat. A kutyák légtornász mutatványokra képesek, hogy akár a legmagasabb helyen is elérjék a kellemesen illatozó maradékokat! Dobja tehát ki azonnal az összes csontot, sőt, ha lehet, még a lakásból is tüntesse el mielőbb.

A zsálya kára

A zsálya és más gyógynövények illóolajai gyomorbántalmakat és a központi idegrendszer zavarát okozhatják a kutyáknál, ha nagy mennyiséget esznek belőle. Persze a legtöbb kutya nem fal  marokszámra zsályát, de azért főzéskor jobb ezeket távol tartani tőle.

Ki sír a hagymától?

Minden hagymaféle mérgező a kutyákra. Olyannyira, hogy akár súlyos vérszegénység is kialakulhat. Ügyeljen, hogy kutyája ne kerüljön semmiféle hagyma közelébe, legyen az vörös-, lila- vagy fokhagyma.

Nyersen ne!

Hacsak ne eszik nyers étrendet a kutya, akkor nem ajánlatos az ünnepi készülődés rohanásában sem nyers hússal kínálni. A megszokott étrend bármiféle változtatása gyomorbántalmakat okozhat! Ám még ennél is fontosabb, hogy a kutya ne kerüljön nyers tészta közelébe. Ha kelnie kell még a tésztának, tegye zárt helyre, ahol kedvence nem fér hozzá. Mi kell a tésztának? Meleg! Ha a kutya megeszi a tésztát, az a gyomorban megdagad, ugyanis a gyomorban meleg van. A megdagadt tészta úgy nehezedik a gyomorra, mint a kő, komoly fájdalmat okoz, hányást, puffadást. Ünnepi vacsora helyett rohanhat vele az állatorvosi ügyeletre.

A piás kutya

Egyes kutyák bizony szeretik az alkoholos italok ízét. Ahogy a gazdi feláll a kanapéról, és a dohányzóasztalon felejti a poharát, a négylábú már bele is dugta a nyelvét. Ám a kutya és az alkohol nem jó párosítás. Lehet, hogy kissé másnaposan ugyan, de gond nélkül kel fel másnap, ám lehet, hogy kifejezetten rosszul lesz, még mozgáskoordinációját is elveszíti – azaz dülöngélni, támolyogni kezd. A túl sok alkohol akár kómás állapotot is okozhat, ennek a vége leggyakrabban halál. Egyszóval, ügyeljen, hol hagyja italát, és kérje erre vendégeit is, különösen, ha kutyája még kíváncsi korban lévő kölyök.

Persze Mári nénit nem tudjuk lehúzni a vendéglistáról, de saját kutyánk biztonságához hozzá tudunk járulni néhány ötlettel. Ezzel a pár alapvető óvintézkedéssel élvezetes lehet az ünnep.

Ajánlott cikkek

A háziállat egy életre szól, nem csak az ünnepekre!

A háziállat egy életre szól, nem csak az ünnepekre!

A háziállat egy életre szól, nem csak az ünnepekre!