Kedvenceink is lehetnek allergiásak

A globalizált világban szinte minden évszakra jut valamilyen allergia. Ősszel – télen – tavasszal – nyáron is lehetünk allergiásak, és ugyanígy kedvenceink is. Aztán amint a tavasz illata megtölti a levegőt, emberek ezrei kezdenek el készülődni az igazán nagy allergiaszezonra. A melegebb napokkal kezdődik a virágzás, és jönnek az allergiát kiváltó pollenek és egyéb anyagok.

Ne legyenek illúziói – kedvencei ugyanúgy szenvedhetnek az allergiától, mint ön.  A tünetek is hasonlóak: szem- és orrfolyás, viszketés és tüsszögés. Nem ritka, hogy bőrpír, viszketés, hámlás is jelentkezik. Ráadásul a négylábúaknál is előfordulhat, hogy az allergia már nem csak kellemetlen, hanem majdnem elviselhetetlen tüneteket produkál, melyek komoly kezelést igényelnek. Ezt minden esetben alapos kivizsgálás, kérésre allergiateszt előzi meg.

Szóval, ha kedvence a szokásosnál gyakrabban vakaródzik, de élősködőknek semmi jele, érdemes felkeresni az állatorvost, különösen, ha ez a viszketés más tünetekkel párosul. Ne kezdje el maga találgatni, hogy mire lehet allergiás a kedvence, inkább írja össze a tüneteket. A virágporok mellett kedvenceink is lehetnek érzékenyek a porra, poratkára, de akár mosó- és öblítő szerre is, nem beszélve arról, hogy a kisebb testű kutyákat közelebbről éri a kipufogók bűze és gáza, de az utca mocska is. Sok esetben egy-egy "látogatóba" érkező élősködő okoz allergiás tünetet, de nem ritka náluk sem az ételallergia. Soha ne adjon gyógyszert anélkül, hogy az orvos alaposan kivizsgálná kedvencét.