Jön a tavasz, készüljön!

Hacsak nem nagyon enyhe vagy trópusi környezetben él, a tavasz és a nyár közötti átmenetre fel kell készülni – úgy a kutyának, mint a gazdának. A téli jég sem változik nyári pázsittá egyetlen éjszaka alatt, a változások mindig rugalmasságot és alkalmazkodást igényelnek. Íme, néhány dolog, amire érdemes figyelni, amire a tavasz közeledtével ügyelni kell.

Öltöztessen

Ha a kutyára rendszeresen ruhát adott a tél során, érdemes egy könnyebb kabátkát húzni rá tavasszal is, esetleg egy pulóvert a hosszabb séták során. A ruhát viselő kutyák hozzászoktak testhőmérsékletük ilyetén szabályozásához, így könnyen megfáznak, ha a ruha elmarad.

A talpak ápolása

A mancsok tudatos tavaszi ápolása nagyon fontos. A tél során a jegesedés ellen használt vegyszerek az olvadás után is a nedves földön maradnak, és bizony ugyanúgy ártanak a mancsoknak, mint korábban. Minden séta után mossa le a kutya mancsait. Ne engedje, hogy a hirtelen napsütésben megszomjazó eb a tócsákból igyon! Inkább vigyen magával egy kis flakon vizet és abból kínálja meg.

Vedlés

Nagyon sok kutya szőre indul vedlésnek tavasszal. Ez teljesen természetes folyamat, de a száraz, téli szőr könnyen összefilcesedik, csomókba áll. Különösen igaz ez, ha a kutya télen kabátot vagy pulóvert viselt. Séta után mindig vegye le a kutyaruhát. A kutya szőrét mindig kefélje át rendszeresen, a tavaszi szőrápolás igen fontos. A kikefélés stimulálja a bőrt is. Érdemes az állatorvostól Omega-3 kapszulát kérni, ez segíti a szőrzet helyreállását a tavaszi átmeneti időszak után.

Mozgás

Ahogy kisüt a nap és melegebb lesz, mindenki vidámabbá válik. Teljesen normális, hogy télen némi zsír raktározódik el a kutya szervezetében. Azonban minél nagyobb a kutya, annál óvatosabban kell elkezdeni tavaszi mozgatását. Nagyon fontos a fokozatosság, egyelőre csak a parkba tervezzenek rövid sétát, ne induljanak azonnal túrázni.

Allergiák

A kutyáknál is előfordulhat tavaszi allergia, ugyanúgy, ahogy az embereknél. Ne legyen meglepve, ha kedvence reakciója a tavaszi allergénekre kölyök- és felnőttkora között sokat változik. A virágzó fák, a pitypang, a tulipán, a por, a penész, de még a rovarok is válthatnak ki allergiát. Az allergia tünetei jellegzetesek: viszketés, köhögés, tüsszögés, a bőr pikkelyesedése vagy olajos tapintású szőrzet. Soha ne használjon humán gyógyszert a kutya allergiájának kezelésére.

Mérgező növények

A tavasszal virágzó növények gyakran vonzóak a kutyák számára. Előszeretettel ássák ki őket, és korántsem azért, hogy tönkretegyék a szép kertet. Vonzóak számukra a mókusok és az előbújó rágcsálók is, ha fogékony a kutya a vadászatra, hajlamos gondolkodás nélkül utánuk indulni.

Vigyázzon azonban, nagyon sok hagymás növény alliumot tartalmaz, ez pedig, ha kedvence megrágcsálja, mérgezést válthat ki.

Permetszerek

Tavasszal a kutya boldog, hogy kiszabadulhat és rohanhat egy nagyot a füvön. Nem kell a hideg havon, a jeges talajon járkálnia, érezheti a simogató, meleg pázsitot. A gazdák gyakran kezelik a pázsitot gyomirtó- és növényvédő szerekkel, hogy minél szebb legyen, hogy kiirtsák a rovarok, kullancsok, bolhák lárváit, petéit, megakadályozzák a gyomnövények elszaporodását.

A legtöbb gyom- és rovarirtó szer igencsak toxikus a kutyákra! Ezt mindig tartsa szem előtt!

Ajánlott cikkek