Fűben-fában

A gyógynövények számos betegségre kínálnak gyógymódot, úgy a kutyák, mint a gazdák esetében. Az, hogy a gyógynövények teljesen természetesek, sokan tudják, ám ez még nem jelenti azt, hogy hatásuk nem lehet erős. Ami egyszerű gaznak néz ki, lehet, hogy igen hatásos gyógymód.

Íme egy lista arról a tíz gyógynövényről, mely nélkül nem létezhet egyetlen, a természetes megoldásokat kedvelő kutyagazda sem.  Ám mielőtt bármelyiket is elkezdené használni, konzultáljon az állatorvossal az adagolás miatt. Ha pedig bármilyen ellenjavallat merülne fel a rendszeresen szedett gyógyszerekkel, vitassák meg a lehetőségeket.

Miatyánkcserje

Mi ez?: Az adirachta indica kivonata természetes, nem mérgező rovarirtó szer. Emellett gyógyíthatóak vele sérülések, nyugtatja a száraz, irritált bőrt.
Miért?: Helyileg alkalmazva a véráramon keresztül felszívódik, természetes módon tartja távol a bolhákat és a szúnyogokat. A paraziták távoltartására szolgáló szerek általában méreganyagokat tartalmaznak, melyek ugyanúgy az állat véráramába kerülnek. Ezzel szemben ez a gyógynövény természetes megoldást nyújt.
Javasolt alkalmazás: A hipoallergén samponba keverjen pár csepp miatyánkcserje olaját, és a nyári hónapokban ezzel fürdesse meg a kutyát. Ha extra védelemre van szükség 1-2 csepp olajat keverjen a kutya eledelébe is.

Cickafark

Mi ez?: Achillea millefolium – természetes vérzéscsillapító.
Miért?: Vágott vagy zúzott sérüléseknél az elsősegélynyújtás során mossa ki a sebet jódos készítménnyel, majd folytassa a kezelést a cickafarkkal.
Javasolt alkalmazás: A cickafark oldat nem csak a vérzést csillapítja, de gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Adhat hozzá echinacea-t és aranygyökeret is, a komplexebb hatás elérése érdekében.

Árnika

Mi ez?: Arnica montana- régóta nagyra becsült gyógynövény, a zúzódások kezelésében felbecsülhetetlen.
Miért?: A zúzódások és izomsérülések esetén az árnika csökkenti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Javasolt alkalmazás:  Árnika krémmel nyugodtan kenhető a sérült felület, de a homeopátiás gyógyszerek között található árnika golyó, mely a kutya szájába helyezve fejti ki a gyógyító hatást. Az sem baj, ha kiköpi, mert a felszívódás az ínnyel érintkezve azonnal megkezdődik.

Macskagyökér

Mi ez?: Hatékony – bár elég kellemetlen szagú - gyógynövény (Valeriana officinalis L.), mely természetes nyugtató és altató.
Miért?: Ha a kutya retteg a vihartól vagy a tűzijátéktól, a macskagyökér (valeriána) segítségével pár órára csökkenthető a félelem és a stressz. Hasznos hosszú utazások alkalmával is.
Javasolt alkalmazás: Valeriána kapszula kapható bármely gyógyszertárban. Egy darabka sajtba vagy húsba csomagolva elrejtheti a kellemetlen szagot. Az adagolást mindenképp beszélje meg az állatorvossal.

Olívalevél kivonat

Mi ez?: A zúzott olajfalevél-kivonat természetes antibiotikum.
Miért?: Ha a kutya hasmenéstől szenved, vagy valamit felevett az utcán és rossz az emésztése, az olívalevél kivonat gyorsan rendbe teszi emésztését.
Javasolt alkalmazás: Gyógynövényboltokban kapható kapszula formában, íze kellemes, ezért egyszerűen kínálja a kutyának.

Máriatövis

Mi ez?: A virágzó növény kivonata, a Ssilymarin az egyik legtermészetesebb és legerősebb antioxidáns.
Miért?: A máriatövis nem csak erős antioxidáns, de tisztítja és védi a májat. Mivel minden méreganyag áthalad a májon, így e szerv számára felüdülés egy kis máriatövis kúra.
Javasolt alkalmazás: Máriatövis kapszula kapható a gyógyszertárakban és gyógynövény kereskedésekben. Adagolását egyeztesse az állatorvossal. A keserű íz miatt a válogatós ebnek érdemes valamilyen finom falatba rejteni.

Galagonya

Mi ez?: A galagonya szívelégtelenség kezelésére kiválóan alkalmazható bogyó.
Miért?: A galagonya erősíti a szívizmot, javítja a vérkeringést, szívelégtelenség esetén segít az állapot stabilizálásában. Kifejezetten hatásos szívférgességből felgyógyult kutyáknál. Fiatal kutyáknak felesleges adni, idősebb korban azonban akkor is célszerű, ha nincs semmi probléma.
Javasolt alkalmazás: Napi egy kapszula a kutya eledelébe rejtve elegendő. Általában kedvelik az ízét.

Boswellia (tömjén)

Mi ez?:  A boswellia searrata egy ősi nedvtermelő fa, a fa nedve számos gyakori betegség kezelésére alkalmas, az ízületi fájdalmaktól a gyomorfájdalomig.
Miért?: Idősebb kutyáknál gyakran fordul elő ízületi gyulladás. Kezelésére ez a szer tökéletesen alkalmas.
Javasolt alkalmazás: Boswellia kapszula kapható a gyógynövény kereskedésekben. Adagolását egyeztesse az állatorvossal.

Szemvidítófű

Mi ez?: Ahogy a neve is mutatja, a Euphrasia officinalis virágzó növényét régóta használják szemfertőzések kezelésére.
Miért?: Ha a kutya a sétáról vörös vagy váladékozó szemmel tér haza, először próbálja ki a szemvidítófüvet. Lehet, hogy minden egyéb kezelés nélkül megoldja a problémát.
Javasolt alkalmazás: Az árnikához hasonlóan ez a termék is kapható homeopátiás golyócskák formájában.

Bojtorján

Mi ez?: Ez a bogáncsfélék közé tartozó növény már régóta nagyra becsült vértisztító, regeneráló és rákmegelőző szer.
Miért?: Használja rendszeresen, megelőzésre, különösen, ha olyan fajtájú kutyája van, mely hajlamos a rákra (pl. boxer).
Javasolt alkalmazás: Főzze meg a bojtorján gyökeret és adja a kutya ételéhez, vagy adjon neki egy darabka nyers bojtorjánt, hadd rágcsálja. Kapható szárított bojtorján is, ebből egy teáskanálnyit forrázzon le, és azt öntse az ételre.