A kutya és a fara

A legtöbb kezdő gazda némiképp fintorogva figyeli az első séták során, hogy kedvence előszeretettel szagolgatja más kutyák ürülékét, vizeletének nyomait, de még a többi kutya hátsó fertályát is.  Azzal nagyjából tisztában vannak, hogy az elhelyezett rakások és tócsák irányt mutatnak az ebnek, hová kell neki ürítenie. De a többi okkal és a fenékszimatolás indítékával már kevesebben vannak tisztában.

Az emberek egymás öltözéke, szeme, stb, alapján szerzik az első benyomást társaik jelleméről, társadalmi helyzetéről. A kutyák ugyanezt nem a küllem, hanem a hátsó fertály megszaglászása útján tapasztalják meg.

Így ismerik meg azt, az idegen eb milyen nemű, milyen státuszt tölt be a hierarchiában és milyen érzései vannak az adott pillanatban, milyen az egészségi állapota, szexuális aktivitása, stb.

Mindezeket a végbéltájékon megtalálható, feromonokat termelő mirigyek közvetítik. Persze ilyen mirigyek nem csak a kutya ezen testtáján találthatók, vannak még a mancsokon, fejen és természetesen a nemi szerveken is, de a fenéktájon a legintenzívebbek.

Az emlősök nagy részében, így a kutyában is megtalálható az ún. subcaudalis mirigy, a faroktő alatt. Ez az a mirigy egyébként, amely például a kecskéknél a bakok jellegzetes, erős szagát adja.

Azonban a gazdák számára a legismertebb a sok fejtörést okozó végbélmirigy, más nevén bűzmirigy. Ennek kívülről nem látható két kis csatornája van, melyek a végbélnyílásba torkolnak.

A bűzmirigy váladéka bizony erősen bűzös, anyaga parafinolajszerű, enyhén sárgás színű. Ezek a zacskók a normál állagú, azaz kissé kemény bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezáltal a székletürítés könnyebbé válik. Az ürülék szimatolásának oka tehát ez: a mirigyek szagnyomai ez úton adnak információt a kupacot elhagyó fajtársról. Ha nagyon megijednek a kutyák, képesek a székletürítéstől függetlenül is kiüríteni a zacskókat, erős „illatfelhőbe” borítva mindent.

Sajnos a bűzmirigy problémákat is tud okozni. Vannak kutyák, melyek képtelen normális úton kiüríteni, ezért kénytelen a gazda rendszeres időközönként az állatorvos segítségét kérni ebben. ás kutyák hajlamosak a bűzmirigy gyulladására, melyet a kiürülés hiánya, vagy a váladék besűrűsödése okoz. Ilyenkor bakteriális fertőzés lép fel. A leggyakoribb oka ennek táplálkozási probléma vagy mozgásszegény életmód. Érdemes hát odafigyelni az eb kiegyensúlyozott táplálására, megelőzendő ezt a kellemetlenséget. Sok mozgással és a megfelelő táplálék mellett elegendő rágcsálnivaló biztosításával kisebb eséllyel okoz gondot ez az aprócska mirigy, és a kutya számára az ismerkedés, a „személyi igazolványok cseréje” sem jelent problémát.