8 trükk válogatós kutyák gazdájának

8 trükk válogatós kutyák gazdájának

Válogatós és finnyás kutya között nagy a különbség. A válogatós kutya csak időnként tagadja meg az ételt, és könnyen elcsábulhat, ha egy darab sajtot reszel a tápjára. A finnyás kutya azonban egyszerűen úgy dönt, hogy nem hajlandó megenni többé a korábban kedvelt tápot.

Lehet, hogy már jó ideje ugyanazt a tápot kínálja kedvencének, így nem meglepő, hogy egyszer csak felhúzott orral elfordul a táltól. Bizony, sok kutya válogatós, sőt, vannak fajták, melyek sokkal inkább, mint a többi.

A basenji, a husky és a yorkie is ilyen. Ám ha finnyás az eb, elsőként állatorvosi ellenőrzést kell végezni, nincs-e betegség az étel megtagadásának hátterében. Ha zöld az út, bizony megoldást kell találni.

Persze a vadon élő kutyák mindent megesznek, de a családban élő ebek hamar megtanulják, hogy vannak ehető ételek, és vannak, amelyek egyszerűen ínycsiklandózóak. Még ha nem is ad emberi ételt a kutyának, az érzi annak szagát, és látja az asztalon a sok finomságot.

Ügyeljen azonban arra, hogy sose adjon a kutyának az asztalról ételt, mert a gazda falkavezéri pozícióját erősen gyengíti ez a rossz szokás. Ráadásul abban sem lehet biztos, hogy az étel valamely összetevője nem káros, netalán mérgező-e a kutya számára.

A finnyás eb meggyőzése

  1. El a jutalomfalatokkal- Hamarabb fog enni a kutya, ha nem kell összehasonlítania a kutyatápot kedvenc májas falatkájával.
     
  2. Etesse gyakrabban - Próbálja meg kisebb adagokkal megkínálni, akár három-négy alkalommal is kínálhatja megszokott tápját.
     
  3. Mozgás – A mozgás nagyon sok szempontból hasznos, jelen esetben azért, mert fokozza a kutya éhségérzetét. Etetés előtt mindig mozgassa meg a kutyát!
     
  4. Ivartalaníttassa –A sok egészségügyi és viselkedésbeli előny mellett az ivartalanítás bizony segíthet a rossz étkezési szokások kialakulásának megelőzésében is.
     
  5. Tegye pozitív élménnyé- Az etetés mindig legyen pozitív élmény a kutya számára. Nem szabad, hogy az etetés során az eb a gazda ingerlékenységét érezze, vagy büntetést kapjon, mert akkor még kevésbé akar majd enni.
     
  6. Az evés csendes tevékenység – Etesse a kutyát csendes környezetben. Ilyenkor ne játsszanak az eb közelében a gyerekek, és ne legyen ott a többi háziállat sem.
     
  7. Próbálgassa az időpontokat – Vannak kutyák, melyek jobb étvággyal esznek délután, míg mások az ön hazaérkezése után egy órával. Tapasztalja ki, kedvencénél melyik időpont a legideálisabb.
     
  8. Kerülje a kísértést – Ne hagyja elcsábítani magát, és semmiképp ne adjon ételt az asztalról a kutyának. Lehet, hogy egy darabka csirkével el tudja csábítani, de csak egy időre. Hamarosan azt is meg fogja unni.

A megfelelő mennyiségű táp nagyon fontos az egészséghez. A válogatós, finnyás eb könnyen lehet sovány, de akár túlsúlyos is a kétségbeesett gazdi által adagolt jutalomfalatok miatt.

Márpedig egy túlsúlyos kutya csontozata, mája, veséje könnyen károsodhat, és hajlamosabb lehet a bőrbetegségekre is, nem beszélve a szívelégtelenségről és az ízületi betegségekről.

Ha már semmi sem működik, menjen át „kutyába”. Ne féljen attól, hogy bolondnak nézik, a kutya egészsége fontosabb. Ráadásul a kutya biztos nem fogja senkinek elmesélni, mit látott. Mielőtt az ételt tálalná az ebnek, emelje a tálat az arcához, tegyen úgy, mintha enné, közben mormogjon elégedetten.