10 ötlet, hogyan tartsa otthonát bolhamentesen

A bolhák már igen régóta keserítik kedvenceik életét és zavarják nyugalmunkat. Ezek az aprócska, szabad szemmel alig látható kis lények szinte minden környezetben képesek a túlélésre. „Beosztással” étkeznek, csendesen mozognak, ráadásul igen gyorsan és agresszíven szaporodnak. Ezek a rossz hírek. Ám vannak jók is.

Az ember képes megnyerni a bolhák elleni háborút! Temérdek olyan szer, gyógyszer áll rendelkezésre, mely alkalmas arra, hogy a bolha életciklusát megszakítsa, ezáltal hatásos. Használata szinte mindegyiknek egyszerű.

A gazdák általában értékelik a könnyű használatú szereket, azt, hogy mennyire egyszerűen tudják a bolhásságot kontrollálni. Különösen így vannak azok, akik már küzdöttek az elszaporodott bolhák ellen, és tudják, a megelőzés nem csak hatásosabb, de sokkal könnyebb és olcsóbb is.

Annak ellenére, hogy igen hatásosak a megelőzésre szánt szerek, tudni kell, hogy a kontrollt sosem szabad elveszíteni. A bolhák mindig jelen vannak!

  1. Nem csak felelős kutyatartó legyen, de bírjon tudással is. Szánjon időt arra, hogy megismerje a bolhákkal kapcsolatos tényeket! Legyen tisztában minden kellemetlenséggel és akár bajjal is, amit okozhatnak!
  2. A látható bolhák a teljes populáció alig 5 %-át képviselik. A további 95 % elbújik otthonában, peték. lárvák vagy bábok formájában.
  3. Egyetlen nőstény bolha napi 50 petét képes lerakni.
  4. A lárvák nem szeretik a fényt, ezért elsősorban a padló repedéseiben, a kárpit redőiben bújnak meg, ahol akár hónapokig képesek eléldegélni.
  5. Ismerkedjen a tünetekkel. Minden bolhacsípés más és más. Lehet, hogy a kutya azonnal elkezd vakarózni. A marás után 30 perccel kialakulhat a jellegzetes vörös dudor. A vakarózás okozta másodlagos fertőzések szintén gyakoriak.
  6. Kezelje a bolhacsípéseket. Mossa le a bolhacsípések helyét antiszeptikus lemosóval, így megelőzheti a fertőzések kialakulását. Kérjen tanácsot az állatorvosától.
  7. Irtsa a bolhákat! A bolha életciklusa a következő fázisokból áll: pete, lárva, báb, felnőtt bolha. A szokásos rovarirtók nem szüntetik meg a bolhásságot. Válasszon olyan terméket, mely bármely stádiumban megszakítja a bolha életciklusát.
  8. Szabaduljon meg a kóbor bolháktól is. Ha a kutya a parkban vagy a kutyafuttatóban összeszed egy-egy kóbor bolhát, azonnal kezelje! Fújja le bolhairtó spray-vel, vagy használjon más, hatásos terméket.
  9. Rendszeresen ellenőrizze kedvencét. Nem várjon addig, amíg kedvence elkezd vakarózni! A rendszeres szőrápolás, kikefélés- és fésülés által a természetes bőrvédő olajok hatásosan kijutnak a bőrből, elterülnek a szőrzeten. Ezáltal csökken a szőrhullás, ráadásul a bolhák is könnyebben észrevehetők.
  10. Kerülje a problémás helyeket. Ne vigye a kutyát olyan környezetbe, mely bolhásság szempontjából problémás. Nem biztos abban, hogy a közeli parkban nem lesz bolhás a kutya? Nos, kerülje el, és mindenképp alkalmazzon megelőző kezelést az állaton.
  11. Gondozza a kertet. Ne csak a kutyát kezelje megelőző szerekkel, de a környezetet is.  Szedje össze a lehullott leveleket, gondozza az aljnövényzetet – itt szeretnek igencsak élni a bolhák. Ha a kertet kezeli bolhairtó szerrel, koncentráljon azokra a területekre, ahol kedvence sok időt tölt – a peték és a lárvák nagy populációban bújnak meg azokon a helyeken, ahol a kutya heverészni szokott.
  12. Kezelje a lakást. Fókuszáljon a kárpitozott bútorokra, szőnyegekre, padlórepedésekre. Mindent porszívózzon fel alaposan, majd utána kezelje otthonát is élősködőirtó szerrel. Ha a kutya a gazdi ágyában alszik, mosson át minden ágyneműt magas hőfokon és porszívózza ki az ágyat és annak környékét is.
  13. Gondoskodjon hosszú távú megoldásról. Nem szabad várni a megelőző szerek használatával addig, amíg a bolha- és kullancsszezon be nem köszönt! Ez akár veszélyes is lehet a kutyára nézve. A bolhásság elleni védekezés egész éves feladat, mely azonban kényelmesen megoldható, és hosszú távon sokkal olcsóbb, mint az állat és a környezet bolhamentesítése. Kérjen tanácsot az állatorvostól, hogy milyen szert használjon: spray, hintőpor, sampon, spot-on, stb.