Dr. Internet

Beszéltem régebben egy belgyógyász barátommal, hogy ő is észrevette-e az internetdoktorátus jelenséget? Elmondta, hogy sokan (meglepően sokan) szinte kész diagnózissal mennek el hozzá, a tudásukat és diagnózis megállapítását a netről összeszedett leírásokból állapítják meg. 
Volt egy jobblétre szenderült facebook oldal, ahol macskás "gazdik" kértek segítséget a többi gazditól. A leggyakoribb eset a szemek betegsége volt, illetve annak gyógymódjai. A gazdi leírja, hogy folyik a macskájának a szeme, erre a facebook ezernyi önjelölt doktora belendült és a legkülönfélébb kenőcsöket, cseppeket ajánlgatja, mert az az ő cicájának is jó volt. Amikor ajánlottam az első ilyeneknek, hogy menjenek el az állatorvoshoz, akkor általában azt a választ kaptam, hogy: nincs rá pénzem. Ilyenkor elborít a lila köd és kikelek magamból.

Persze ezekből a vitákból nem jöhettem ki jól, hiszen én lettem a senkiházi, amikor felhívtam rá a figyelmet, hogy a macskatartás az bizony pénzbe  (is) kerül, sőt időnként orvoshoz is el kell vinni a kedvencünket. Az nem állattartás, főleg nem megmentés, ha az ember az alap dolgokat sem tudja megadni az állatának, mert amikor "megmentette", akkor nem gondolt arra, hogy problémák, ráadásul pénzben mérhető problémák is lesznek egy-egy kedvenc élete során.

A javaslatomat, miszerint, ha nem tudja megfinanszírozni a macskatartást, akkor ne tartson macskát a csoport mengeléi hurrogása kisérte.

Ezek azok az emberek, akik sziklaszilárdan és meggyőződéssel tudják ajánlani bármelyik gyógyszert bármire, mert az egyszer már segített valamikor egy cicán. A felvetésem - miszerint az állatorvosi képzés az nem 2x 20 perces netes gyorstalpaló, hanem egy igenis komoly egyetem, ahol rengeteget kell tanulni - rendszeresen süket fülekre talált. Ráadásul náci lettem, mert, hogy jövök én ahhoz, hogy megmondjam kinek lehet macskája és kinek nem. Az utolsó érvemként belinkeltem (és be is másoltam az ide illő passzust) az Állatvédelmi Törvényt: 

"4. § (1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni."

A való életben is elveszik attól a szülőtől a gyerekét annak, aki nem tud, vagy nem akar arról gondoskodni. Az állatorvosok nem azért tanultak és tanulnak, hogy az egymacskás Gizike a internet-diplomájával jobban tudja a dolgokat náluk. Való igaz, vannak kutyaütő (itt nem állatkínzásról van szó) állatorvosok is, de ha a macskádnak bármilyen baja van, akkor fordulj vele állatorvoshoz, mert sokszor a legjobb szándékú segítés ellenére is okozhatsz maradandó, vagy visszafordíthatatlan károkat.