A rendrakás művészete

Ha valakinek van néhány (6-8) cicája, akik ráadásul eléggé aktívak is, az tudja, hogy a macska hamar megtanítja a társaslényét (az embert) arra, hogy rendet tartson. Rendet abban az értelemben, hogy nem hagy elöl semmit, ami nem macskakompatibilis.

Négylábú barátainknak semmi sem szent, hiszen a lakás díszei, felszerelései vagy játékszerek, vagy levadásznivaló ellenségek a szemükben. A háztartásban előforduló tárgyak java kimondottan veszélyes a macskák számára, ha oda is adjuk játszani nekik, csak és kizárólag felügyelet mellett tegyük.

Volt olyan cica az ismeretségi körben, akiből egy 75 cm-es cipőfűzőt kellett kiműteni, mert megette. Persze ez eléggé szélsőséges dolog, de előfordulhat.

Szóval a rendrakás. Ha nem voltál macskás, akkor egy-két-nyolc macska társaságában hamar megtanulod, hogy mindent atombiztos helyre kell raknod. A polc nem az, hiszen a macska ügyes és akár a szekrény tetején lévő dolgokat is leveri (szándékosan, vagy csak készakarva). Nálunk a nappaliban a macskajátékokon kívűl kb a tv távirányítója van "elérhető" helyen, a többi dolgunk ládákban, szekrényekben elzárva.

Amíg amerikai konyhás lakásban éltünk, addig a konyha is veszélyzóna volt, hiszen jöttem haza olyan esetre, hogy 8-10 fűszeres edény végezte a padlón és a macskáim tokától bokáig hemperegtek a fehérborsos - oreganos - törtbazsalikomos - korianderes - fahéjban, amelyet a jófajta Piroska meggyszörppel is megöntöztek gazdagon.

Az indukciós lapra mindig rá kellett tenni egy fazék vizet, hogy a megmaradt hő ne tegyen kárt a tappancsukban.

A szabadonálló mikró teteje volt a melegedő és búvóhely egyben, amikor megtelt macskaszőrrel a motortér és kigyulladt a gép valahogy nem volt őszinte a mosolyunk. 

A macskás csajommal nem keveset dolgoztunk azon, hogy macskabiztossá tegyük a konyhát, ez ott és akkor kb 85%-ra sikeredett. Most más a felállás, hiszen a mostani konyhánk egy külön helyiség, ahová macskák a lábukat sem tehetik be. Kicsit fura is és még szoknom kell a macskaszőrmentes kajákat, remélem, semmi bajom nem lesz attól, hogy a szokott szőrmennyiség tizedét tudom csak bevinni a szervezetembe. ;)

A nappalink, amely szerves része a macskáink birodalmának, legnagyobb részét a kaparófák és a macskafekhelyek, polcok, oduk teszik ki. A tv-t a falra szereltük, túl az ugrási magasságukon. A bútoroknak fémlábaik vannak, szóval kb. 8-10 évig egyben is fognak maradni. Az étkezőasztal fedlapja egy nagy gránitlap, a padló kövezet, a falak mosható festékkel festettek, a konyhaajtó helyett egy tüzihorganyzott rácsajtó van, hogy egy percre se maradjunk le egymásról.

Ahhoz, hogy ezt így megcsináljuk kellett némi (20 éves) macskás tapasztalat és persze legalább 12 macska egyszerre. 

Baleset esetén:
Ha bekövetkezett a baj és benyelt valamit, vagy megsérült a cicád, azon kívűl, hogy a lehető leghamarabb orvoshoz vidd, jó, ha van otthon:

  • folyékony betadine 
  • paraffin olaj;
  • aloe vera;
  • smink vatta

A kötszert a legtöbb macska nem viseli el, ezért, ha nyilt sebe van, csak önts rá betadine-t, majd irány az állatorvosod. Utánanézhetsz a neten is a dolognak, (erről majd később írok egy egész bejegyzést) de ha nem szeretnéd, hogy a cicád ezernyi Mengele látatlan jó tanácsának legyen kitéve, inkább vidd el az állatorvosodhoz. Ő sanszosan azért kapta a diplomáját, hogy értsen hozzá, a tippelgetést meg hagyd meg a többieknek.