Mit tegyek, ha agresszív a cica?

Vannak macskák, amelyek mintha képtelenek lennének a békés egymás mellett élésre. Ennek  több oka is lehet, a leggyakoribb a nem megfelelő szocializáció, azaz amikor a macska korai életszakaszában nem találkozik és ismerkedik más macskákkal.

Ha a cica egyedüli macskaként nőtt fel, azaz alomtársai mellől elkerülve nem találkozott más macskákkal, soha nem került velük semmiféle módon kontaktusba, akkor bizony igen erősen reagálhat, amikor véletlenül összefut eggyel.

Ennek okai, hogy általában minden macska fél, tart az ismeretlentől,  hiányoznak nála a szociális tapasztalatok és képességek. És persze minden macska utálja, ha valami megzavarja a napi rutinját, a megszokott környezetének változásait sem igazán tolerálják. Tudomásul kell venni, hogy a macskát az állandóságot preferálják, és nem a változatosságot.

Ez különösen érvényes abban az esetben, ha egy idegen jövevény kerül a cica jól megszokott és belakott területére. A macskák ugyanis erősen territoriális lények.Vannak cicák, amelyek viszonylag nagymértékben uralják a magukénak vélt területet, mások tisztes távolságot tartanak a szomszédságtól – ez teljesen egyéni. Ám amikor két, nem együtt élő kandúr vagy nőstény számára kemény feladat lehet a terület felosztása.

Más esetben az agresszió oka a macska személyiségében keresendő.

A cicáknak általában nem adatik meg a lehetőség, hogy kiválasszák a gazdájukat, hiszen mi, emberek választunk házi kedvencet magunknak.

Néha ez a választás nem a legmegfelelőbb. Bizonyos esetekben pedig a macskák egészen jól elvannak egymással egészen addig, amíg valamilyen kellemetlen esemény nem kapcsolódik a másik macskához, például egy zajos tűzijáték, vagy egy kellemetlen orvosi látogatás. Megint más esetekben az addigi jó kapcsolat az éréssel változik meg. Amikor a cica eléri az 1-3 éves kort, a szociális érés eltérései is okozhatnak problémát.

És persze jelezhet bármilyen viselkedésbeli változás egészségügyi problémát is, tehát ha ilyet tapasztal, nem árt egy állatorvonak megmutatni az állatot.

Bármilyen szokatlan fizikális vagy viselkedésbeli változás esetén érdemes ezzel a lépéssel kezdeni a problémamegoldást.

agresszív fekete cica

Az agresszió egyéb típusai

Anyai agresszió

Egy anyamacska, amelyiknek éppen kiscicái vannak, bizony moroghat, sziszeghet, sőt, haraphat és karmolhat is, ha egy másik macska közelít a kicsinyei felé, még akkor is, ha korábban egyébként jól elvoltak, sőt, barátságos volt a kapcsolatuk. Az anyai agresszió általában csak addig tart, amíg a kiscicák elválasztása le nem zajlik. Amennyiben a macska nem tenyészállat, érdemes megfontolni az ivartalanítását, a további almokat, ezáltal az agresszió jelentkezését megelőzendő.

Agresszió játék közben

Kölyök és fiatal cicáknál gyakran előfordul, hogy durván játszanak egymással. Nos, a macskák játékának az alapja általában az agresszió, hiszen a követés, üldözés, settenkedés, áldozatra lecsapás, karmolás, harapdálás mind-mind a macska ösztönös vágyainak játékszerű leképezése. És nem mellesleg jó móka is a számukra.

A játék azonban általában kölcsönös, a szerepek pedig állandóan változnak.

Megfigyelhető, hogy a játék során a fül felálló, a karmok kimeresztve látszódnak, mégsem okoznak vele általában sérülést, a test pedig előrefeszül.

agresszív vörös-fehér macska

Ötletek az agresszió kezelésére

  • Soha ne engedje, hogy a macskák harccal oldják meg a problémáikat. Nem képesek ilyen módon rendezni a problémákat, ám a harc elfajulhat. Ha úgy érzi, gond van, tapsoljon, csapjon zajt, vagy egy vízipisztollyal spriccelje le az állatokat.
  • Ivartalanítson! Az ivaros kandúrok sokkal hajlamosabbak az agresszív viselkedésre!
  • Szeparálja a dolgokat! Csökkentheti a vetélkedés esélyét, ha minden macskának saját etető tálkája, ágya, alomtálcája van, lehetőleg a lakás vagy ház más helyén elhelyezve.
  • Minél több búvóhely áll rendelkezésre, annál jobb. Így bármelyik macska el tud vonulni a konfliktusok elől, ha szükségét érzi.
  • Ne próbálja meg lecsillapítani vagy megnyugtatni az agresszív macskát. Egyszerűen hagyja magára, hagyjon neki teret. Ha közel meg hozzá, akkor saját magára irányítja agresszióját, ennek pedig sérülés lehet a vége.
  • Jutalmazza a kívánt és elvárt viselkedést. Akár simogatással, akár jutalomfalattal is jutalmazhat, ha a cica barátságosan viselkedik.
  • Próbálja ki a feromonokat. Lehet kapni olyan termékeket, melyek szaga az emberi orr számára nem érezhetők, de a cicák számára megnyugtatóan hat. Akár spray, akár párologtató formájában is használhatja.

Mi a teendő enyhe agresszió esetén, vagy ha a két macska korábban jól kijött egymással?

  • Különítse el a macskákat két külön helyiségbe, akár pár napra, vagy több hétre, ha szükséges. Tegye a külön helyiségbe ágyukat, tálkájukat, almukat. Így hallhatják egymást, érezhetik a másik szagát, de nem kerülhetnek fizikai kapcsolatba.
  • Tegye a macskák etetőtálját a csukott ajtó két oldalára. Ezzel arra ösztönzi őket, hogy egymás közelében legyenek, miközben számukra kellemes dolog történik.
  • Néhány nap elteltével nyissa ki résnyire az ajtót. Ha a cicák nyugodtak maradnak, akkor még egy kicsit. Amennyiben nem tapasztal változást, tárja ki az ajtót, lehet, hogy készen állnak újra a közös életre. Amennyiben bármelyiknél agreeszív viselkedést tapasztal – morog, sziszeg, fúj, stb. - , azonnal különítse el őket ismét.
  • Vannak gazdák, akik esküsznek arra, hogy vitás helyzetekben elegendő egy kis tonhal-levet dörgölni a cicák testére vagy fejére. A macskák azonnal elkezdenek tisztálkodni, ami egy nyugodt, relaxált viselkedési forma, így nem igazán törődnek a másik cicával. A legjobb, ha a két macska elkezdi egymást mosdatni, hiszen a fejükön nem érik el az odakent tonhal-levet.

három cica békésen heverészik a tetőn

Mi a teendő, hogy súlyos a helyzet, vagy ha a macskák még soha nem találkoztak korábban?

  • Különítse el a macskákat a fentebb leírertak szerint, de hosszabb időre, és sokkal lassabban történjen az összeszoktatás. Inkább heti pár alkalommal próbálkozzon, semmiképpen sem minden nap.
  • Ahelyett, hogy egyszerűen kinyitná az ajtót az ismerkedéshez, fokozatosan kerüljenek egymáshoz közelebb a macskák, és mindig felügyelet alatt.
  • Lehet, hogy az ismerkedésüket könnyebb kivitelezni, ha hám vagy nyakörv és póráz van a cicákon, vagy mind a kettő szállítódobozban van.
  • Az ismerkedés, vagy az újra összeszoktatás során folyamatosan terelje el a macskák figyelmét játékkal vagy étellel. Minden egyes összeszoktatási próbálkozás rövid ideig tartson.
  • Ha már a macskák békésen esznek és játszanak egymástól pár lépés távolságra, akkor hagyhatja őket felügyelet nélkül. Ennek ellenére eleinte csak rövid ideig hagyja őket magukra, majd újra különítse el a macskákat. Ezt az időtartamot csak lassan, fokozatosan növelje.
  • A gyógyszeres kezelés segíthet kezelni az uralkodó macska agresszióját, és az ijedt cica félelmét is. Ezzel az összeszoktatás akár könnyebb és gyorsabb is lehet.

Ha semmiképp nem békélnek meg a cicák

Mindenképp kérjen tanácsot szakembertől, ha úgy érzi, nem tudja kezelni a macskák egymás iránti agresszivitását. Az álaltorvos is segíthet, vagy tud ajánlani olyan, az álaltok viselkedésével foglalkozó szakembert, aki tanáccsal szolgálhat.

Tudomásul kell venni, hogy vannak macskák, amelyek képtelenek egymással megférni.

Mivel az állandó stressz és a feszültség sem az emberek, sem az állatok számára nem egészséges, jobb, ha nem kényszeríti az állatokat az együtélésre. Sokkal humánusabb megoldás, ha akár a házon belül élnek elszeparálva, akár egyiküknek új otthont keres.

Ajánlott cikkek