Idős macskák viselkedési problémái

Az öregedés az állat szerveinek működésére hatással van, beleértve a kognitív funkciókat. A kognitív, más szóval megismerő funkciók egy gyűjtőfogalom, melyhez a következő területek tartoznak: figyelem, megfigyelőképesség; érzékelés-észlelés; emlékezet; gondolkodási funkciók.

A kognitív diszfunkció a 11-15 év közötti macskák 55 %-át érinti, 16-20 év között viszont már 80 % az arány. A memória, a tanulási képesség, a tudatosság, a látás és hallás mind  romlik a kognitív funkciók romlásával. A probléma következtében zavarodottság léphet fel, megváltoznak az állat alvási szokásai, és csökken aktivitása.

Megeshet, hogy az állat elfelejt olyan dolgokat, amelyeket korábban megtnault, és jól alkalmazott, például az alomhasználat módját, vagy hogy hol vannak a tálkái. Mindez persze növeli az állat zavarodottságát, és megeshet, hogy agresszív módon reagál. Emellett megváltozhatnak szociális kapcsolatai is, akár a gazdával, más családtagokkal, vagy a család többi állatával szemben. Éppen ezért fontos megérteni, milyen változások zajlanak a cicában a kor előrehaladtával, hiszen csak így lehet hatékonyan és gyengéden kezelni a viselkedési problémákat.

Az öregedés egyes hatásai nem kapcsolódnak a kognitív diszfunkcióhoz, és bizony gyakorta ezek is viselkedési változásokhoz vezetnek. Éppen ezért minden egyes ilyen változást figyelemmel kell kísérni, és jelezni az állatorvosnak. Nem szabad félresöpörni a problémákat azzal, hogy az állat öregszik, és nincs mit tenni. Vannak viselkedési változások, melyek egészségügyi problémák kísérőtünetei, és gyógyszerrel vagy egyéb terápiával nagyon jól kezelhetők.

idős macska portréja

A kognitív diszfunkció jelei

Az alábbi viselkedési jellemzők utalhatnak kognitív diszfunkcióra

Tanulás és memória

  • Az alom mellé végzi a dolgát
  • Az alvóhelye vagy a tálkái mellé végzi a dolgát
  • Néha úgy tűnik, mintha nem ismerné fel a családtagokat vagy a család állatait.

Zavarodottság és térbeli dezorientáció

  • Ismerős helyen is eltéved
  • Bizonyos tárgyakat meredten bámul, vagy csak kitartóan bámul a semmibe
  • Céltalanul vándorol
  • Beszorul valahová, vagy képtelen akadályok között navigálni

Kapcsolatok és szociális viselkedés

  • Kevéssé érdeklődik a simogatás, emberek üdvözlése, többi állattal vagy a családtagokkal való interakció iránt
  • Folyamatos törődésre van szüksége, túlzottan függővé és ragaszkodóvá válik

Csökkent tevékenység, apátia

  • Csökkent érdeklődés a környezete iránt, kevésbé érdeklik a körülötte levő dolgok
  • Kevesebbet kozmetikázza magát
  • Kevesebbet eszik

Szorongás és fokozott ingerlékenység

  • Nyugtalannak vagy izgatottnak tűnik
  • Többet vagy sürgetőbb tónusban nyávog
  • Általában ingerlékenyebb

Alvás-ébrenlét ciklusainak megváltozása, fordított nappali-éjszakai viselkedés

  • Nyugtalanul alszik, éjszaka felébred
  • Többet alszik napközben
  • Többet nyávog éjszaka

idős macska feszik és riadt szemekkel néz

Egyéb okok a macska viselkedésének hátterében

Amennyiben a macska a fenti tünetek bármelyikét produkálja, mielőbb jelentkezzen be az állatorvoshoz, hogy ellenőrizzék, nem egészségügyi ok áll-e a hátterében. Bármely orvosi vagy degeneratív betegség, amely fájdalmat, kellemetlenséget vagy mozgási problémákat okoz (artritisz, fogbetegség, pajzsmirigy rendellenesség, rák, látás- vagy halláskárosodás, húgyúti betegség,  stb.) fokozhatja az érzékenységet és ingerlékenységet, a szorongást. A betegségek tüneteként jelentkezhet fokozott agresszió, kevésbé reagál a gazda hangjára, kevésbé tud alkalmazkodni a változásokhoz.

Amennyiben sikerült kizárni az egészségügyi okokat, illetve kiszűrni, mely viselkedési problémák azok, amelyek már évekkel korábban jeletkeztek, akkor lehet a változásokat az öregedéssel járó kognitív diszfunkció számlájára írni.

A kognitív diszfunkció kezelése

Amint sikerül bizonyossággal megállapítani, hogy a viselkedési zavarokért a kognitív diszfunkció a felelős, már csak a kezelést kell megkezdeni. Ez a kezelés a környezet célirányos változtatásain, illetve a napirend megváltoztatásán alapul. Emellett vannak gyógyszerek is, melyekkel javítható az állapot, és bár egyelőre ezeket kutyáknál használják, állatorvosok szerint a szelegilin-hidroklorid tartalmú szer kifejezetten hatékony a macskáknál is. Emellett az állatorvos ajánlhat szorongásgátló gyógyszert is.

mókás pózban ül és ámulva néz a cica

Alomhasználati problémák

A kognitív diszfunkció jellegzetes tünete, ha a macska nem megfelelően használja az almot, rendszeresen mellette ürít. Persze tudni kell, hogy sok betegségnek is tünete lehet ez a probléma, mint pl. az érzékszervek romlása, a mozgást befolyásoló neuromuszkuláris állapotok, agydaganat, vesebetegségek, endokrin rendszer betegségei. Tehát minden olyan rendellenesség vagy betegség, amely hatással van az ürítés gyakoriságára, vagy a hólyag, illetve a belek kontrollálására, az alomhasználat zavarával jár. Ezért az első lépés a tünetek észlelésekor mindig az alapos állatorvosi kivizsgálás. Amennyiben ez kizárja az egészségügyi okokat, akkor a következőt teheti:

  • Helyezzen el több almot a lakásban vagy a házban. Ha emeletes házban lakik, minden emeletre tegyen legalább egy alomtálat, főleg, ha a cicának esetenként nehézséget okoz a lépcsőkön való közlekedés.
  • Tegyen további alomtálakat olyan helyekre, amiket könnyen elér a macska. A kognitív diszfunkciótól szenvedő cicák gyakran elfelejtik, hol is van az alomtál. Figyeljen arra, hogy a már meglevő alomtál(ak) mindig ugyanazon a helyen legyen(ek), ám az újakat úgy helyezzze el, hogy szükség esetén könnyen és gyorsan elérhesse.
  • Alacsony peremű alomtálat használjon. Sok idős macska számára nehézséget okoz, vagy fájdalommal jár a túl magas peremű alomba ugrás, vagy abból kimászás.

Zavarodottság és térbeli dezorientáció

A kognitív képességek romlásának egyik első jele a dezorientáció. Becslések szerint ez a 17 évnél idősebb macskák 40 százalékánál megfigyelhető.

A zavarodottság és a térbeli dezorientáció nagy mértékben csökkenthető, ha a környezet és a napirend állandóságát biztosítja. Igyekezzen elkerülni az étrendi változtatásokat, a tálkák és az alomtál elhelyezkedésének megváltoztatását. A napirend lehetőség szerint legyen minél állandóbb. Ha valóban nagyon zavarodottnak, elveszettnek látja a cicát, érdemes megfontolni, hogy mozgásterét kisebb területre szűkiti le, tehát egy helyiségre, vagy egy emeletre a lakáson, házon belül. Ezáltal sokkal könnyebb lesz megtalálnia mindent, amire szüksége lehet.

idős cica zavartan néz előre

Nyugtalanság, éjszakai ébrenlét

A kognitív diszfunkció zavarától szenvedő macska alvás-ébrenlét ciklusa felborul, persze ennek a hátterében is lehet egészségügyi probléma, így először azokat kell kizárni. A megnövekedett éjszakai aktivitás hátterében más, egyszerű okok is állhatnak, például az a macska, amelyik sokat alszik napközben, logikusan élénkebb éjszaka. Az érzékszervek, például a látás vagy hallás romlása szintén befolyásolják az alvás mélységét. A vizelet- és székletürítési zavarok, azok gyakoriságának növekedése szintén arra késztetik a macskát, hogy felkeljen.  Tehát az első lépés az alvási szokások megváltozása esetén is az állatorvosi kivizsgálás, különösen a nyugtalanságot és ürítési zavarokat okozó betegségekre fókuszálva. Ezzel párhuzamosan próbálja meg visszaállítani a normális ciklust azzal, hogy fokozza a macska napközbeni aktivitását játékkal, így éjjel inkább aludni fog.

A szorongás is okozhat éjszakai nyugtalanságot. A geriátriai szorongás egyik jellegzetessége, hogy éjszaka manifesztálódik. A külön helyiségben alvó macska szoronghat amiatt, hogy elválasztották a családtól, túl távol érzi magát tőlük, de okozhat nyugtalanságot az is, hogy a sötétben nehezen tájékozódik a házban. Ezáltal a család pihenése sem zavartalan, hiszen a cica járkál, nyávog, esetleg ébresztgeti a gazdát, hogy figyeljen rá. A szorongásos állapot jól kezelhető gyógyszerekkel.

Túlzott nyávogás

Idősebb macskáknál gyakran előfordul, hogy túl sokat nyávognak. Ennek oka lehet a zavarodottság, a hallás csökkenése, de akár fájdalom is, vagy valamilyen egészségügyi probléma. Ez esetben is az első lépés az alapos orvosi kivizsgálás.

A kognitív képességek romlása növeli a szorongást, a tájékozódási képességek zavarát, a szeparációs szorongást. Ennek kísérő hangadása a nyávogás, ezzel jelzi a macska, hogy valami nincs rendben. Persze amíg a nyávogás nem túl gyakori, nem zavaró, ám amint ez rendszeressé válik, és szinte folyamatosan nyávog a cica, vagy nem megfelelő időben (pl. éjjel) nyávog folyamatosan, az már kellemetlen, de ami ennél is fontosabb, aggodalomra ad okot. Ha ilyenkor a gazda saját frusztrációját kimutatja, vagy ami még ennél is rosszabb, megbünteti a cicát, csak növeli az állat szorongását, és ezáltal magát a problémát is. Érdemes ilyenkor fokozni az állat nappali aktivitását, ezáltal helyreállítva az alvás-ébrenlét ciklust, így elkerülve a túlzott éjszakai hangadást.

Feromonok alkalmazásával, vagy gyógyszeres terápiával lehet segíteni a szorongásos állapoton. A feromonok – akár spray vagy diffúzor alkalmazásával – ideálisan ott hatékonyak, ahol a cica sokat tartózkodik. A szorongás elleni gyógyszerek által a macska nyugodtabbá válik, így csökken a nyávogás.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az